Normes d'ús



A Gallecs, és especialment obligatori portar els gossos lligats i prohibit la circulació amb vehicles (excepte autoritzats i ús agrícola). Respectant les normes d'ús en assegurem de preservar els valors naturals de l'espai protegit de Gallecs.

martes, 30 de abril de 2013

La migració a Gallecs

Encara que deixem enrere uns dies grisos carregats d'aigua, la primavera a Gallecs està espectacular si ens fixem en els ocells. La pluja ha fet crèixer moltes plantes arvenses, deixant disponible quantitat d'insectes que són l'aliment essencial per alguns ocells migradors, típics d'aquestes dates com el bitxac rogenc (Saxicola rubetra). Durant aquests dies aquesta espècie es pot observar concentrada als camps sense conrear o als esbarzers i tanques que formen els marges de camins i camps. A més a més, i amb una mica de sort, el gaig blau (Coracias garrulus) pot estar descansant a prop posat als cables elèctrics dels camins de Gallecs o volant per la carena dels Bandolers.

Gaig blau (Coracias garrulus)

Mascle de bitxac rogenc (Saxicola rubetra)

Però sens dubte l'espectacle és amb les aus rapinyaires. Mínim 7 arpelles vulgars (Circus aeruginosus) i 6 esparvers cendrosos (Circus pygargus) s'han observat durant aquest cap de setmana caçant per tot Gallecs. Aquests ocells, amb ales i cua llargues, volen baix per sobre dels camps de cereal de Gallecs buscant petits rossegadors, per tal de recuperar energia per seguir el seu camí migratori cap a Europa. A més a més, àguiles calçades (Hieraaetus pennatus) o àguiles marcences (Circaetus gallicus) es veuen sobrepasar Gallecs en un vol alt i directe. Fins i tot, avui mateix s'ha deixat veure un rapinyaire nocturn, el mussol emigrant (Asio flammeus), espècie difícil de detectar no només pel seu comportament sino també perquè a Catalunya se sol veure, i de manera molt escassa, a l'hivern i durant l'època de migració.


Esparver cendrós, mascle adult (Circus pygargus)
Esparver cendrós, femella (Circus pygargus)

Mussol emigrant (Asio flammeus)
En definitiva, són dies perfectes per gaudir del espectacular fenòmen de la migració! Això sí, sempre respectant les normes d'ús de l'Espai d'Interès Natural: no vehicles motoritzats, no gossos deslligats!

No hay comentarios:

Publicar un comentario